is een dienst van Notarian

De VOF en de UBO
direct downloaden
niet goed geld terug

De VOF en de UBO

Wie is de UBO van een VOF?

De UBO van een VOF is degene die meer dan 25% belang houdt in de VOF. In het algemeen zijn dat de vennoten van de VOF. Als niemand een belang heeft van 25% zijn alle vennoten een zogenaamde pseudo-UBO.

De VOF en de UBO

Een Vennootschap Onder Firma (VOF) bestaat altijd uit minimaal 2 vennoten. Ook een VOF moet zijn ingeschreven in het UBO-register. De UBO is de vennoot die meer dan 25% belang houdt in de VOF. Er kunnen ook verschillende mensen zijn die aan de criteria voldoen. Dat zal bij een VOF meestal het geval zijn. Bezit je ieder de helft, dan heb je al twee uiteindelijke belanghebbenden.

UBO

De UBO van een VOF is een natuurlijke persoon die:

  • direct of indirect meer dan 25% van het eigendomsbelang in de VOF heeft;
  • direct of indirect meer dan 25% van de stemmen bij besluitvorming bij wijziging van het VOF-contract of de uitvoering van het VOF-contract heeft;
  • feitelijk zeggenschap over de VOF heeft.

Inschrijven in het UBO-register

Als een of meerdere van de vennoten voldoet aan een van deze criteria is diegene de UBO van de VOF. Deze moet worden ingeschreven in het UBO-register.

Als geen van de vennoten voldoet aan een van de criteria moet er een pseudo-UBO worden benoemd.

Meer informatie over de inschrijving vind je op de website van de Kamer van Koophandel.

Voorbeelden

Voorbeeld 1: Een VOF bestaat uit 2 partners. Beide zijn nu eigenaar en dus de uiteindelijke belanghebbende en moeten zich inschrijven in het UBO-register.

Voorbeeld 2: Een VOF bestaat uit 5 vennoten. Zij hebben ieder een vijfde deel, 20%, in de VOF. Geen van deze vennoten voldoet aan de criteria om een UBO te zijn. Daarom moeten alle vijf vennoten als pseudo-UBO ingeschreven staan.

Voorbeeld 3: Een VOF bestaat uit 3 vennoten. 2 vennoten hebben een aandeel van 20%. De derde vennoot heeft een aandeel van 60% in de VOF. De derde vennoot voldoet aan de criteria om als UBO aangemerkt te worden. Deze wordt als enige ingeschreven in het register. De andere 2 vennoten niet.

Wie is verantwoordelijk voor de inschrijving?

De verantwoordelijkheid voor de inschrijving ligt bij degene aan wie de VOF toebehoort. De uiteindelijk belanghebbende van de VOF is verplicht om mee te werken aan de inschrijving. Het ingeschreven staan heeft verder geen (juridisch) gevolgen voor de persoon.

Vanaf 27 maart 2022 is elke VOF, CV en maatschap verplicht om de inschrijving geregeld te hebben. Het is even een vervelende en gevoelsmatig zinloze klus. Bij een eenvoudige VOF is de melding niet meer dan een half uurtje werk. Op de site vind je ook welke documenten je erbij nodig hebt.

Wat als je niets doorgeeft?

Heb je niet op tijd de UBO gegevens doorgegeven of heb je de gegevens verkeerd doorgegeven? Dan kan de VOF hier een geldboete voor krijgen. Het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst handhaaft op de juistheid en volledigheid van het register. In bijzondere gevallen kan het BEH een bepaald geval overdragen aan het Openbaar Ministerie. De inschrijving is verplicht, maar tot 1 januari 2023 zal er niet op gehandhaafd worden.

Bij de deadline in maart 2022 bleek dat nog geen 45% van alle organisaties de melding had uitgevoerd. De KvK kondigt aan om te gaan aanmanen. Tegelijk is er van de andere kant druk om hard op te gaan treden. De oorlog in Oekraïne leverde sancties op tegen Russen. Nu staan die meestal niet ingeschreven als de eigenaar van de bedrijven waar ze wel grote belangen in hebben. Een goed bijgewerkt register was dus nu van pas gekomen. Uit de kant van de opsporingsinstanties is er dus grote druk om streng te gaan handhaven.

Bij de inschrijving van de UBO-gegevens is er een achterstand ontstaan bij de Kamer van Koophandel. Niet alle inschrijvingen konden daarom op tijd geregeld worden. Daarom heeft het Ministerie van Financiën besloten om nog niet over te gaan tot het nemen van maatregelen.

Als de VOF voor 27 maart 2022 nog niet was ingeschreven, ben je wel in overtreding, maar wordt er nog geen straf opgelegd. Deze termijn is verlengd tot 1 januari 2023. Na die datum kan er wel worden overgegaan tot handhaving. Dit maakte de minister van Financiën bekend.

    e-boekhouden

    is een dienst van Notarian

    Je winkelwagen