Wie is de UBO van een VOF?
De UBO van een VOF is degene die meer dan 25% belang houdt in de VOF. In het algemeen zijn dat de vennoten van de VOF. Als niemand een belang heeft van 25% zijn alle vennoten een zogenaamde pseudo-UBO.
- De VOF en de UBO
- Inschrijven in het UBO-register
- Voorbeelden
- Wie is verantwoordelijk voor de inschrijving?
- Wat als je niets doorgeeft?
De VOF en de UBO
Een Vennootschap Onder Firma (VOF) bestaat altijd uit minimaal twee vennoten. Ook een VOF moet zijn ingeschreven in het UBO-register. Een UBO is iemand die uiteindelijk de belanghebbende is bij de onderneming. De UBO in de VOF, is de vennoot die meer dan 25% belang houdt in de VOF. Er kunnen ook verschillende mensen zijn die aan de criteria voldoen. Dat zal bij een VOF meestal het geval zijn. Bezit je ieder de helft, dan heb je al twee uiteindelijke belanghebbenden. Dus in de meeste gevallen zijn er twee vennoten in de VOF en zijn die beiden een UBO.
De UBO van een VOF is een natuurlijke persoon die:
- direct of indirect meer dan 25% van het eigendomsbelang in de VOF heeft;
- direct of indirect meer dan 25% van de stemmen bij besluitvorming bij wijziging van het VOF-contract of de uitvoering van het VOF-contract heeft;
- feitelijk zeggenschap over de VOF heeft.
Inschrijven in het UBO-register
Als een of meerdere van de vennoten voldoet aan een van deze criteria is diegene, of zijn diegenen de uiteindelijke belanghebbenden van de VOF. Deze moet worden ingeschreven in het UBO-register.
Als geen van de vennoten voldoet aan een van de criteria moet er een pseudo-UBO worden benoemd.
Meer informatie over de inschrijving vind je op de website van de Kamer van Koophandel.
Voorbeelden
Voorbeeld 1: Een VOF bestaat uit 2 partners. Beide zijn nu eigenaar en dus de uiteindelijke belanghebbende en moeten zich beiden inschrijven in het register.
Voorbeeld 2: Een VOF bestaat uit 5 vennoten. Zij hebben ieder een vijfde deel, 20%, in de VOF. Geen van deze vennoten voldoet aan de criteria om de uiteindelijke enige belanghebbende te zijn. Daarom moeten alle vijf vennoten als pseudo-UBO ingeschreven staan.
Voorbeeld 3: Een VOF bestaat uit 3 vennoten. 2 vennoten hebben een aandeel van 20%. De derde vennoot heeft een aandeel van 60% in de VOF. De derde vennoot voldoet aan de criteria om als UBO aangemerkt te worden. Deze vennoot schrijven jullie als enige in het register. De andere 2 vennoten niet.
Wie is verantwoordelijk voor de inschrijving?
De verantwoordelijkheid voor de inschrijving ligt bij degene aan wie de VOF toebehoort. De uiteindelijk belanghebbende van de VOF is verplicht om mee te werken aan de inschrijving. Het ingeschreven staan heeft verder geen (juridisch) gevolgen voor de persoon.
Vanaf 27 maart 2022 is elke VOF, CV en maatschap verplicht om de inschrijving geregeld te hebben. Het is even een vervelende en gevoelsmatig zinloze klus. Bij een eenvoudige VOF is de melding niet meer dan een half uurtje werk. Op de site vind je ook welke documenten je erbij nodig hebt.
Wat als je niets doorgeeft?
Heb je niet op tijd de UBO gegevens doorgegeven of heb je de gegevens verkeerd doorgegeven? Dan kan de VOF hier een geldboete voor krijgen (tot maximaal € 22.500) Het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst handhaaft op de juistheid en volledigheid van het register. In bijzondere gevallen kan het BEH een bepaald geval overdragen aan het Openbaar Ministerie.
De Kamer van Koophandel geeft de organisaties die staan ingeschreven door aan BEH. Die stuurt nog een brief waarmee je drie weken de tijd hebt alsnog te voldoen aan de inschrijvingsplicht.