is een dienst van Notarian

Commanditaire vennootschap oprichten

Commanditaire vennootschap oprichten

Je richt een commanditaire vennootschap (CV) op als je samen met iemand anders wil gaan ondernemen. De ene vennoot gaat de dagelijkse leiding nemen, de andere brengt het geld in. Een CV richt je op met minimaal 2 personen. Iedereen die deelneemt aan de commanditaire vennootschap is een vennoot. Er zijn 2 soorten vennoten: een beherend vennoot en een stille vennoot. De geldschieter is als stille vennoot betrokken bij jouw bedrijf.

De meest eenvoudige CV ziet er dus als volgt uit. De ene vennoot levert het geld, de andere vennoot leidt de onderneming.

CV oprichten

Het is niet verplicht om een contract op te stellen voor een CV, maar zeker wel aan te raden. In dat contract kun je dan de belangrijkste zaken regelen over de samenwerking. Bijvoorbeeld wie wat doet, wat brengt iedere vennoot in en hoe wordt de winst verdeeld.

commanditaire vennootschap

Het opstellen van het CV-contract is heel eenvoudig. Wij hebben de belangrijkste bepalingen opgenomen in het contract. Je hoeft alleen de namen van de vennoten op te nemen, de naam van de CV en de doelstelling. In het contract staat uitlegt wat je eventueel nog meer kunt aanpassen.

We hebben in het stappenplan CV ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een CV kunt oprichten.

Na het opstellen van het contract moet je de CV inschrijven in het Handelsregister. Hierbij hoef je alleen de beherende vennoten te registreren. Van de stille vennoten hoeft alleen vermeldt te worden hoeveel het er zijn en wat ze inbrengen. Je hoeft geen persoonlijke gegevens van hen door te geven aan het Handelsregister. De onderneming betaalt hiervoor eenmalig ongeveer € 80,- bij de KvK. Je kunt dit zelf online regelen.

Daarnaast moet je de UBO van de CV inschrijven in het UBO-register bij de KvK.

Voordelen van hier een CV oprichten

Overeenkomst voor de commanditaire vennootschap CV

Nergens zo voordelig en makkelijk.

  • Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
  • Betaal veilig online
  • Word document, dus zelf aan te passen

Waarom een commanditaire vennootschap?

Een CV is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. De wet regelt vrij weinig dus het staat je vrij om er zelf invulling aan te geven. Je kunt deze onderneming ook zonder contract of overeenkomst oprichten, dan maak je alleen onderling mondelinge afspraken. Dat is niet aan te raden. Dus zet vooral samen een goed contract op. Maak afspraken over werk, inbreng en arbeidsongeschiktheid. Denk ook aan afspraken over hoe jullie uit elkaar gaan en een eventueel concurrentiebeding.

Het voordeel van een CV is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting.

Aansprakelijkheid CV

commanditaire vennootschap

Je kunt een CV zien als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (de VOF). Net als de VOF is de CV geen rechtspersoon. De beherende vennoten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf. Ook als de schulden door een andere beherende vennoot zijn gemaakt, zijn de andere beherende vennoten ook aansprakelijk voor de schulden.

Schuldeisers kunnen kiezen of ze eerst aanspraak maken op het vermogen van de CV of van de vennoten. Als dit onvoldoende is om de schulden terug te betalen, hebben schuldeisers het recht om de schuld op te eisen bij het privévermogen van de vennoten. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook jouw partner financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden kun je dit voorkomen.

Een stille vennoot is niet privé aansprakelijk. Deze vennoot is niet betrokken bij de bedrijfsvoering en mag geen rechtshandelingen namens de CV uitvoeren. De stille vennoot kan maximaal het ingebrachte kapitaal verliezen. Als een stille vennoot zich bekendmaakt buiten het bedrijf, kan hij wel privé aansprakelijk zijn.

VOF oprichten

Wil je dat alle vennoten zich met het dagelijks bestuur kunnen bezighouden? Dan kan je beter een Vennootschap Onder Firma (VOF) oprichten. In de VOF hebben alle vennoten inspraak in het dagelijks bestuur.

Hoeveel CV’s telt Nederland in totaal?

Totaal aantal CV’s in Nederland
20237.525
20227.490
20217.565
20207.135
20196.660

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?

e-boekhouden

 

is een dienst van Notarian

Je winkelwagen