is een dienst van Notarian

Maatschap oprichten

Maatschap oprichten

Een maatschap oprichten doe je zelf. En bij voorkeur met een goed contract. In dat contract kunnen jullie dan de belangrijkste zaken regelen. Een maatschap oprichten is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je hoeft niet langs de notaris.

Wij hebben een maatschapsovereenkomst opgesteld met de belangrijkste bepalingen. Je hoeft alleen zelf de gegevens van de maten op te nemen, de naam van de maatschap en het doel. In het contract staat uitgelegd wat je nog meer zelf kunt invullen en eventueel aanpassen. Zo word je aan de hand genomen om zelf jullie maatschap op te richten.

We hebben in het gratis stappenplan maatschap ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een maatschap kunt oprichten. Bespreek de punten die we daarin uitleggen samen.

Voordelen van hier een maatschap oprichten

maatschap oprichten

Nergens zo voordelig en makkelijk.

  • Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
  • Document in begrijpelijke taal
  • Actueel model opgesteld en onderhouden door onze juristen
  • Betaal veilig online
  • Word document, dus zelf aan te passen

Waarom een maatschap?

Een maatschap is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. In een maatschap voer je samen met minimaal 2 maten jouw beroep uit onder dezelfde bedrijfsnaam. Deze structuur wordt vaak gebruikt door advocaten, tandartsen, fysiotherapeuten en (huis)artsen.

Iedere maat brengt iets in. Dit kan kapitaal zijn maar ook goederen of arbeid. Er is geen startkapitaal nodig. De maatschap is geen rechtspersoon. Alle maten in de maatschap zijn daarom privé aansprakelijk voor een gelijk deel van eventuele schulden. Alle maten zijn verantwoordelijk voor hun eigen handelen. Je gaat alleen verplichtingen aan voor jezelf en niet voor de andere maten.

Het voordeel van een maatschap is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting. Je moet de maatschap wel inschrijven in het Handelsregister van de KvK en in het UBO-register. Hiervoor ontvang je van de KvK nog een apart factuur van ongeveer € 80,-.

Maatschap of VOF

De maatschap lijkt sterk op een Vennootschap onder Firma (VOF). Het belangrijkste verschil is dat je binnen een maatschap ieder zelfstandig een beroep uitoefent. In de VOF ben je juist samen aan het werk. De VOF is bijvoorbeeld een bouwbedrijfje, de vennoten werken samen aan klussen. De maatschap zijn fysiotherapeuten. Iedere maat heeft zijn eigen patiënten en zijn eigen beroepsverantwoordelijkheid.

Tabel aantal maatschappen in Nederland

JaartalTotaal aantal maatschappen
202333.050
202233.365
202134.255
202034.360
201934.635

Lees ook: Hoeveel ondernemingen zijn er opgericht?

e-boekhouden

 

is een dienst van Notarian

Je winkelwagen