- Maatschap aangaan
- Voordelen van een maatschap oprichten met een contract
- Waarom een maatschap?
- Maatschap oprichten of VOF
- Tabel aantal maatschappen in Nederland
- Heb je nog deze vragen?
Maatschap aangaan
Een maatschap oprichten doen jullie samen helemaal zelf. En bij voorkeur gebruik je een goed contract. In dat contract kunnen jullie dan de belangrijkste zaken regelen. Een maatschap aangaan is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je hoeft niet langs de notaris of langs een advocaat.
Wij hebben een maatschapsovereenkomst opgesteld met de belangrijkste bepalingen. Je hoeft alleen zelf de gegevens van de maten op te nemen, de naam van de maatschap en het doel. In het contract staat uitgelegd wat je nog meer zelf kunt invullen en eventueel aanpassen. Zo word je aan de hand genomen om zelf jullie maatschap op te richten.
We hebben in het gratis stappenplan maatschap oprichten ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een maatschap kunt oprichten. Bespreek de punten die we daarin uitleggen samen.
Voordelen van een maatschap oprichten met een contract
Nergens zo voordelig en makkelijk. Ga niet zelf knippen en plakken in een verouderd gratis model. Het gaat hier om het vastleggen van de afspraken van jullie onderneming voor de komende jaren!
- Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
- Contract in begrijpelijke taal
- Actueel model opgesteld en onderhouden door onze juristen
- Betaal veilig online
- Word document, dus zelf aan te passen
Bij een maatschap is het contract niet verplicht. Het model wordt echter geaccepteerd door de Belastingdienst en kan gebruikt worden als bewijsmiddel bij conflicten. Daarom is het bijzonder verstandig om wel een overeenkomst op te stellen.
Waarom een maatschap?
Een maatschap is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. In een maatschap voer je samen met minimaal 2 maten jouw beroep uit onder dezelfde bedrijfsnaam. Deze structuur wordt vaak gebruikt door advocaten, tandartsen, fysiotherapeuten en (huis)artsen.
Iedere maat brengt iets in. Dit kan kapitaal zijn maar ook goederen of arbeid. Er is geen startkapitaal nodig. De maatschap is geen rechtspersoon. Alle maten in de maatschap zijn daarom privé aansprakelijk voor een gelijk deel van eventuele schulden. Alle maten zijn verantwoordelijk voor hun eigen handelen. Je gaat alleen verplichtingen aan voor jezelf en niet voor de andere maten.
Het voordeel van een maatschap is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting. Je moet de maatschap wel inschrijven in het Handelsregister van de KvK en in het UBO-register. Hiervoor ontvang je van de KvK nog een apart factuur van ongeveer € 80,-.
Maatschap oprichten of VOF
De maatschap lijkt sterk op een Vennootschap onder Firma (VOF). Het belangrijkste verschil is dat je binnen een maatschap ieder zelfstandig een beroep uitoefent. In de VOF ben je juist samen aan het werk. De VOF is bijvoorbeeld een bouwbedrijfje, de vennoten werken samen aan klussen. De maatschap zijn fysiotherapeuten. Iedere maat heeft zijn eigen patiënten en zijn eigen beroepsverantwoordelijkheid. De verschillen tussen een maatschap en een VOF hebben wij helder op een rij gezet.
Tabel aantal maatschappen in Nederland
Jaartal | Totaal aantal maatschappen |
---|---|
2023 | 33.050 |
2022 | 33.365 |
2021 | 34.255 |
2020 | 34.360 |
2019 | 34.635 |
Lees ook: Hoeveel ondernemingen zijn er opgericht?
Heb je nog deze vragen?
Hoe zit het met de aansprakelijkheid in een maatschap? Wanneer zijn de maten aansprakelijk en wanneer is de maatschap in eerste instantie aansprakelijk.
Hoe zit het met de maatschap en de belastingen? Als je wil weten hoe dat werkt een maatschap en inkomstenbelasting, BTW, loonbelasting en eventuele aftrekposten.