- VOF oprichten
- Voordelen van hier een VOF contract maken
- Waarom een VOF?
- Tabel: aantal VOF’s in Nederland
- Samenwerken in een VOF
- Goed VOF-contract voorkomt ellende
- Stappenplan VOF oprichten
- Heb je nog deze vragen?
VOF oprichten
Een vennootschap onder firma richt je zelf op. Dat doe je bij voorkeur met een goed VOF-contract. Daarin kun je dan de belangrijkste zaken regelen. Een VOF oprichten was nog nooit zo eenvoudig. Je hoeft niet langs de notaris of een andere dure jurist.
Wij hebben een VOF-contract opgesteld met de belangrijkste bepalingen. Je hoeft zelf alleen de gegevens van de vennoten op te nemen, de naam van de VOF en het doel. In het VOF contract staat uitgelegd wat je nog meer kunt aanpassen. Je ontvangt het contract in een Word-document, dus deze is eenvoudig aan te passen.
We hebben in het stappenplan VOF ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een VOF kunt oprichten.
Voordelen van hier een VOF contract maken
Ons contract is heel duidelijk en actueel. Een contract voorkomt vooral conflicten in de toekomst. Bedenk dat samenwerken net zo iets is als samenwonen. Zolang alles goed gaat heb je geen contract nodig. Komen er onduidelijkheden of onenigheden, dan heb je een goed contract nodig.
Nergens zo voordelig en makkelijk.
- Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
- Betaal veilig online
- Word document, dus zelf aan te passen aan al jullie wensen
- Perfect en actueel model
Online zijn ook modellen voor een VOF-overeenkomst te vinden. Soms zijn die modellen zelfs gratis. De meeste zijn gebaseerd op een model dat meer dan tien jaar geleden al offline is gehaald door de Kamer van Koophandel.
Al die modellen onderscheiden zich in onbegrijpelijk lange en formele zinnen. Bovendien zijn ze niet actueel. Geef dus liever wat geld uit aan een goed en begrijpelijk model dat regelmatig is bijgewerkt door ervaren juristen. Deze overeenkomst is namelijk wel de basis van een samenwerking die mogelijk jaren zal blijven bestaan. Zorg voor een goed fundament onder jullie onderneming.
Waarom een VOF?
Een VOF is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. De wet regelt vrij weinig dus het staat je vrij om er zelf invulling aan te geven. De VOF kun je ook zonder contract oprichten, dan maak je alleen onderling mondelinge afspraken. Dat is niet aan te raden. Dus zet vooral samen een goede VOF-overeenkomst op. Maak afspraken over werk, inbreng en arbeidsongeschiktheid. Denk ook aan afspraken over hoe jullie uit elkaar gaan en een eventueel concurrentiebeding.
Het voordeel van een VOF is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting.
Tabel: aantal VOF’s in Nederland
Jaartal | Totaal aantal VOF’s |
---|---|
2023 | 171.240 |
2022 | 171.265 |
2021 | 174.875 |
2020 | 168.695 |
2019 | 166.440 |
Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?
Samenwerken in een VOF
De VOF is een heel eenvoudige manier om samen een onderneming te exploiteren. Er zijn bijvoorbeeld heel weinig formele eisen. Jullie kunnen zelf een contract opstellen. Maar zelfs dat is niet verplicht. Een structurele samenwerking kan eigenlijk al een VOF zijn. Het is natuurlijk wel verstandig om een contract te maken. Dan heb je onderling ook duidelijk wat de afspraken zijn. Bovendien zoals vaker met dit soort zaken. Het belang van goede afspraken is pas duidelijk als er een conflict ontstaat. Op dat moment grijpen mensen terug naar de oorspronkelijk gemaakte afspraken.
Een VOF oprichten die langer zal bestaan vergt een aantal belangrijke beslissingen. Jullie gaan samen als ondernemer(s) naar buiten treden. Bij ziekte betaalt de ene vennoot voor de andere een basisvergoeding door. Bij arbeidsongeschiktheid of erger, overlijden, moeten jullie vooraf zaken hebben afgesproken. Al die beslissingen zie je terug in een goede VOF-overeenkomst. Waarbij het wel belangrijk is dat het contract zo is opgesteld dat jullie het ook zelf kunnen lezen en begrijpen.
Goed VOF-contract voorkomt ellende
De site vennootschaponderfirma.nl bevat veel informatie over een VOF oprichten. Maar ook staat er enorm veel informatie over het stoppen met de VOF. Veel mensen komen pas achter de waarde van een goed contract als ze uit elkaar willen gaan. In het Nederlands kennen we hier een spreekwoord voor: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt”. Dat wil zeggen dat je afspraken moet maken als je nog goed met elkaar kan optrekken. Als er eenmaal onenigheid is, dan kun je veel lastiger afspraken maken.
Stappenplan VOF oprichten
Doel VOF
Omschrijf nauwkeurig het doel en activiteiten van de vennootschap. Begin bijvoorbeeld met: het uitoefenen van een bouwbedrijf. Voorkom dat bepaalde handelingen buiten het doel van vennootschap vallen. Als je alleen loodgieter opschrijft, maar je doet ook installatiewerk, schrijf dat er dan bij. Als een vennoot buiten de doelstelling van de VOF handelt, is hij namelijk persoonlijk aansprakelijk. Formuleer de doelstelling ook niet te ruim. Dan kan een van de vennoten de vennootschap binden, zonder dat deze handeling binnen het ‘eigenlijke doel’ van de onderneming valt. kom je er niet uit? Stuur jullie doelstelling aan ons toe en dan beoordelen onze juristen die gratis. Wij sturen binnen enkele dagen een gecontroleerde en mogelijk aangepaste doelstelling toe.
Inbreng
Omschrijf nauwkeurig ‘wie wat inbrengt’. Is dat vermogen, arbeid, goederen of het genot van een kantoorruimte? Let goed op dat in het contract precies omschreven is wat er daadwerkelijk wordt ingebracht. De inbreng helemaal bij de start zet je op een aparte bijlage. Die komt dan later bij de overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een busje of gereedschap.
Samenwerken
De VOF is natuurlijk opgericht om samen te werken. Jullie willen samen opdrachten binnen halen. Dat wil zeggen dat jullie sommige zaken op papier moeten zetten.
– Is er een maximum bedrag waarvoor één vennoot kan tekenen? Bijvoorbeeld dat alle contracten boven een bepaald bedrag de handtekening van alle vennoten moeten hebben. Zet je hier bijvoorbeeld duizend euro, dan kan één vennoot de VOF binden voor duizend euro. Is het contract meer waard, dan moeten jullie samen tekenen.
– In ons contract gaan we er al van uit dat voor alle bijzondere besluiten alle vennoten moeten tekenen. Bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel of het starten van juridische procedures. Dat zijn alles besluiten die de VOF langer kan binden.
Financiën en Jaarstukken
De manier waarop de winst, verliezen en rente verdeeld worden over de vennoten. Verdienen zij allen even veel? Het is niet toegestaan dat een van de vennoten alle winst opstrijkt. Dit moet verdeeld worden evenredig aan de inbreng. Maar je kunt wel op voorhand hier een afspraak over maken. 50/50 of 60/40 etc.
In het contract is standaard opgenomen dat de verdeling 50/50 is. Als je dat anders wil, pas het dan aan in het contract.
Je kunt ook regelen hoe lang het eerste boekjaar gaat duren. Het is meestal een kostenbesparing om het eerste lopende jaar bij het volgende complete jaar te voegen.
Maandelijkse geld opnemen
Bij een VOF heb je geen loon. Je bent ondernemer dus jouw inkomen bestaat uit de opbrengsten minus de kosten. Wat exact de winst van een onderneming is stel je jaarlijks vast. In de tussentijd moet je natuurlijk wel gewoon leven en eten. Daarom spreken jullie een maandelijks voorschot af. Het voorschot moet niet te hoog zijn, het is immers een voorschot op de winst. De VOF moet het kunnen betalen. Aan het einde van het jaar stellen jullie de winst over het hele jaar vast. Daarna bekijken jullie hoeveel je nog tegoed hebt, of dat je mogelijk moet terugbetalen.
Houd bij de bepaling van de liquiditeit ook rekening met de BTW-plicht van de VOF.
Heb je nog deze vragen?
Wat zijn de belangrijkste voordelen om een VOF op te richten? De belangrijkste voordelen zijn van fiscale aard, er zijn meer voordelen voor een VOF dan voor bijvoorbeeld een BV. Ook is een VOF veel flexibeler op te richten dan een BV.
Hoe zit dat met belasting betalen in een VOF? Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting. De BTW en eventuele loonbelasting betaald de VOF.
Wat is het verschil tussen een VOF en een maatschap? De maatschap is eigenlijk bijna hetzelfde als een VOF. De maatschap is echter voor vrije beroepsbeoefenaren zoals medici, advocaten en dergelijke.