is een dienst van Notarian

Contract VOF oprichten

VOF oprichten

Een vennootschap onder firma richt je zelf op. Dat doe je bij voorkeur met een goed VOF-contract. Daarin kun je dan de belangrijkste zaken regelen. Een VOF oprichten was nog nooit zo eenvoudig. Je hoeft niet langs de notaris.

Wij hebben een VOF-contract opgesteld met de belangrijkste bepalingen. Je hoeft zelf alleen de gegevens van de vennoten op te nemen, de naam van de VOF en het doel. In het VOF contract staat uitgelegd wat je nog meer kunt aanpassen. Je ontvangt het contract in een Word-document, dus deze is eenvoudig aan te passen.

We hebben in het stappenplan VOF ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een VOF kunt oprichten.

Voordelen van hier een VOF oprichten

Nergens zo voordelig en makkelijk.

  • Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
  • Betaal veilig online
  • Word document, dus zelf aan te passen
  • Perfect en actueel model
Overeenkomst van de vennootschap onder firma VOF

Online zijn ook modellen voor een VOF-overeenkomst te vinden. Soms zijn die modellen zelfs gratis. De meeste zijn gebaseerd op een model dat meer dan tien jaar geleden al offline is gehaald door de Kamer van Koophandel.

Al die modellen onderscheiden zich in onbegrijpelijk lange en formele zinnen. Bovendien zijn ze niet actueel. Geef dus liever wat geld uit aan een goed en begrijpelijk model dat regelmatig is bijgewerkt door ervaren juristen. Deze overeenkomst is namelijk wel de basis van een samenwerking die mogelijk jaren zal blijven bestaan. Zorg voor een goed fundament onder jullie onderneming.

Waarom een VOF?

Een VOF is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. De wet regelt vrij weinig dus het staat je vrij om er zelf invulling aan te geven. De VOF kun je ook zonder contract oprichten, dan maak je alleen onderling mondelinge afspraken. Dat is niet aan te raden. Dus zet vooral samen een goede VOF-overeenkomst op. Maak afspraken over werk, inbreng en arbeidsongeschiktheid. Denk ook aan afspraken over hoe jullie uit elkaar gaan en een eventueel concurrentiebeding.

Het voordeel van een VOF is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting.

Tabel: aantal VOF’s in Nederland

JaartalTotaal aantal VOF’s
2023171.240
2022171.265
2021174.875
2020168.695
2019166.440

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?

Samenwerken in een VOF

De VOF is een heel eenvoudige manier om samen een onderneming te exploiteren. Er zijn bijvoorbeeld heel weinig formele eisen. Jullie kunnen zelf een contract opstellen. Maar zelfs dat is niet verplicht. Een structurele samenwerking kan eigenlijk al een VOF zijn. Het is natuurlijk wel verstandig om een contract te maken. Dan heb je onderling ook duidelijk wat de afspraken zijn. Bovendien zoals vaker met dit soort zaken. Het belang van goede afspraken is pas duidelijk als er een conflict ontstaat. Op dat moment grijpen mensen terug naar de oorspronkelijk gemaakte afspraken.

Een VOF oprichten die langer zal bestaan vergt een aantal belangrijke beslissingen. Jullie gaan samen als ondernemer(s) naar buiten treden. Bij ziekte betaalt de ene vennoot voor de andere een basisvergoeding door. Bij arbeidsongeschiktheid of erger, overlijden, moeten jullie vooraf zaken hebben afgesproken. Al die beslissingen zie je terug in een goede VOF-overeenkomst. Waarbij het wel belangrijk is dat het contract zo is opgesteld dat jullie het ook zelf kunnen lezen en begrijpen.

Goed VOF-contract voorkomt ellende

De site vennootschaponderfirma.nl bevat veel informatie over een VOF oprichten. Maar ook staat er enorm veel informatie over het stoppen met de VOF. Veel mensen komen pas achter de waarde van een goed contract als ze uit elkaar willen gaan. In het Nederlands kennen we hier een spreekwoord voor: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt”. Dat wil zeggen dat je afspraken moet maken als je nog goed met elkaar kan optrekken. Als er eenmaal onenigheid is, dan kun je veel lastiger afspraken maken.

e-boekhouden

 

is een dienst van Notarian

Je winkelwagen