VOF oprichten 39.- ex

VOF oprichten

Een vennootschap onder firma richt je zelf op. Dat doe je bij voorkeur met een goed contract. In dat contract kan je dan de belangrijkste zaken regelen. Een VOF oprichten was nog nooit zo eenvoudig. Je hoeft niet langs de notaris.
Je vult op de volgende schermen (onder andere) de volgende gegevens in:

  • Naam van de VOF
  • Doelstelling VOF
  • Namen en gegevens van de vennoten

Ook de andere vragen die je moet beantwoorden, staan in ons vragenformulier. Zo word je aan de hand genomen om zelf jouw VOF op te richten. We hebben in het stappenplan VOF ook nog de vragen opgenomen die jullie door moeten nemen voor je een VOF kan oprichten.

Voordelen van hier een VOF oprichten

Overeenkomst van de vennootschap onder firma VOF

Nergens zo voordelig en makkelijk.

  • Vaste lage prijs, geen verkapt abonnement
  • Betaal veilig online
  • Word document, dus zelf aan te passen
  • In 10 minuten klaar
  • Perfect en actueel model

Online zijn vaak modellen voor een VOF te vinden. De meeste zijn gebaseerd op een model dat meer dan tien jaar geleden al off line is gehaald door de Kamer van Koophandel. Al die modellen onderscheiden zich in onbegrijpelijk lange en formele zinnen. Bovendien zijn ze niet actueel. Geef dus liever wat geld uit aan een goed en begrijpelijk model dat regelmatig is bijgewerkt door ervaren juristen.

Waarom een VOF?

Een VOF is een eenvoudige en flexibele rechtsvorm. De wet regelt vrij weinig dus het staat je vrij om er zelf invulling aan te geven. De VOF kan je ook zonder contract oprichten, dan maak je alleen onderling mondelinge afspraken. Dat is niet aan te raden. Dus zet vooral samen een goed contract op. Maak afspraken over werk, inbreng en arbeidsongeschiktheid. Denk ook aan afspraken over hoe jullie uit elkaar gaan en een eventueel concurrentiebeding.
Het voordeel van een VOF is ook dat die niet via een notaris opgericht hoeft te worden. Dat scheelt dus fors in de kosten bij de oprichting.

Tabel: aantal VOF’s in Nederland

JaartalTotaal aantal VOF’s
2021174.875
2020168.695
2019166.440
2018163.155
2017161.055

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?

Samenwerken in een VOF

De VOF is een heel eenvoudige manier om samen een onderneming te exploiteren. Er zijn bijvoorbeeld heel weinig formele eisen. Jullie kunnen zelf een contract opstellen. Maar zelfs dat is niet verplicht. Een structurele samenwerking kan eigenlijk al een VOF zijn. Het is natuurlijk wel verstandig om een contract te maken. Dan heb je onderling ook duidelijk wat de afspraken zijn. Bovendien zoals vaker met dit soort zaken. Het belang van goede afspraken is pas duidelijk als er een conflict ontstaat. Op dat moment grijpen mensen terug naar het oorspronkelijke contract.

Een VOF oprichten die langer zal bestaan vergt een aantal belangrijke beslissingen. Jullie gaan samen als ondernemer(s) naar buiten treden. Bij ziekte betaalt de ene vennoot voor de andere een basisvergoeding door. Bij arbeidsongeschiktheid of erger overlijden moeten jullie vooraf zaken hebben afgesproken. Al die beslissingen zie je terug in een goed VOF contract. Waarbij het wel belangrijk is dat het contract zo is opgesteld dat jullie het ook zelf kunnen lezen en begrijpen.

Goed contract voorkomt ellende

De site vennootschaponderfirma.nl bevat veel informatie over een VOF oprichten. Maar ook staat er enorm veel informatie over het stoppen met de VOF. Veel mensen komen pas achter de waarde van een goed contract als ze uit elkaar willen gaan. In het Nederlands kennen we hier een spreekwoord voor: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt”. Dat wil zeggen dat je afspraken moet maken als je nog goed met elkaar kan optrekken. Als er eenmaal onenigheid is, dan kan je veel lastiger afspraken maken.

0
Je winkelwagen