Moet ik huwelijkse voorwaarden opstellen als ik een onderneming begin?
In de meeste gevallen moet je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen als je een onderneming begint. In een VOF, CV en maatschap ben je namelijk privé aansprakelijk voor de schulden. Schuldeisers kunnen hun vordering ook opeisen bij de partner als het vermogen niet is gescheiden.
Huwelijkse voorwaarden
Een onderneming zoals een VOF, CV of maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dat houdt in dat de vennoten of maten privé aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming.
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan kunnen de schuldeisers de vordering ook bij jouw partner opeisen. Om dit te voorkomen moet je huwelijkse voorwaarden opstellen. In de huwelijkse voorwaarden neem je op wat van jou is en wat van jouw partner. Op die manier voorkom je dat schuldeisers hun vordering bij de partner kunnen opeisen.
Het opstellen van huwelijks voorwaarden is altijd maatwerk. Jij wil het voor de onderneming, een andere voor het familievermogen. Zoveel redenen en vormen als er mensen zijn. Je kan dus meestal niet met een goedkoop model uit de voeten.
Houd de zaak apart
De meeste ondernemers bepalen in de huwelijks voorwaarden dat de onderneming strikt in eigendom is van de ondernemer. Dat geldt dan voor alle schulden. De onderneming wordt dan apart gehouden van jouw partner. Dat geldt ook voor de scheiding. Je hoeft hetgeen in de onderneming zit dan niet te delen met jouw partner. Let wel als de onderneming dan veel waard is geworden profiteert de echtgenoot daar ook niet van. Je kan wel opnemen dat het bij overlijden niet van toepassing is. Dan vervallen de huwelijks voorwaarden op het moment van overlijden.
Voor het geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde. Dan kan je partnerschapsvoorwaarden opstellen.
Wanneer kan je de voorwaarden opstellen?
Je kan huwelijkse voorwaarden opstellen aan het begin van het huwelijk. Maar dit kan ook op een later moment. Voor het opstellen van deze voorwaarden moet je langs de notaris. Let wel op, de voorwaarden hebben geen terugwerkende kracht. Ze treden pas in werking op de dag dat de notaris ze heeft ondertekend en ingeschreven. De notaris zal de akte inschrijven in het huwelijksgoedererenregister. Dat is een openbaar register bij de rechtbank. In theorie kan iemand die zaken gaat doen met jou dan hierin opzoeken of jullie huwelijks voorwaarden hebben opgesteld.
Het heeft dus geen effect tegen al bestaande schulden. Stel je ziet de schulden oplopen en wil beslag op privébezit voorkomen. Dat kan niet door nu snel huwelijks voorwaarden op te stellen. Die werken wel tegen nieuwe schulden.
Weer intrekken
Als je de onderneming niet meer voert kan je ook de huwelijks voorwaarden intrekken. Ook dat moet je bij de notaris doen. Kijk even goed uit op dat moment. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huwelijks voorwaarden ook andere zaken apart hielden. Dat hangt er maar vanaf hoe complex deze gemaakt waren.