is een dienst van Notarian

Onderneming met drie of meer personen

Onderneming met drie of meer personen

Kan je een onderneming oprichten met drie of meer personen?

Ja, dat kan. Er zit geen maximum aan het aantal personen waarmee je mag samenwerken. Zorg wel dat je een goed contract hebt, zodat er geen discussie ontstaat over wie wat heeft ingebracht en hoe de werkzaamheden zijn verdeeld.

Onderneming met meerdere personen

Je kan een vennootschap onder firma (VOF), commanditaire vennootschap (CV) of maatschap al beginnen met twee personen. Maar het kan ook zo zijn dat je met meer dan twee personen wilt samenwerken. Dat is ook mogelijk. Er zit geen maximum aan het aantal personen waarmee je wilt samenwerken. Het is wel belangrijk om dan een goed contract te hebben. Met hoe meer personen je samenwerkt, hoe duidelijker de afspraken moeten zijn. En zorg ervoor dat je alles duidelijk vastlegt.

meer personen

Belangrijk bij het vastleggen is wie wat inbrengt in de onderneming. Bij de VOF kan dat arbeid, geld of goederen zijn. Houdt bij welke vennoot wat inbrengt.

Bij een CV heb je een beherende vennoot en een stille vennoot. Beide functies kunnen ook door verschillende mensen uitgevoerd. De stille vennoot brengt alleen geld in. Als er meerdere stille vennoten zijn is het ook van belang om vast te leggen welke vennoot hoeveel inbrengt.

Bij een maatschap voert elke maat zijn eigen onderneming uit. Bepaalde delen van de onderneming zijn dan gezamenlijk. Als meer maten mee gaan doen met de maatschap moet duidelijk zijn welke kosten jullie delen en wat gescheiden moet blijven.

Coöperatie als alternatief

DoeHetZelfNotaris

Je zou ook een coöperatie kunnen overwegen als alternatief, als je met echt meer personen bent. In een coöperatie werken verschillende ondernemers samen in één rechtspersoon. Ook hier zijn de ondernemers redelijk vrij. Omdat je een coöperatie moet oprichten via de notaris, kan je even kijken op onze andere website DoeHetZelfNotaris.nl over de coöperatie.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    e-boekhouden

    is een dienst van Notarian

    Je winkelwagen