is een dienst van Notarian

VOF oprichten met rechtspersonen?
direct downloaden
niet goed geld terug

VOF oprichten met rechtspersonen?

Kan je een VOF ook oprichten met rechtspersonen?

Ja, je kan een VOF oprichten met rechtspersonen. De rechtspersoon kan deelnemen in de vennootschap. De bestuurder van de rechtspersoon sluit dan namens de rechtspersoon de VOF overeenkomst.

VOF oprichten met rechtspersonen

Een rechtspersoon kan, net als een echt persoon, een vennootschap onder firma (VOF) oprichten en daarvan vennoot zijn. Dat heet dan het deelnemen in andere vennootschappen en ondernemingen en dat zal meestal ook zo in het statutaire doel van de rechtspersoon staan.

Hoe richt een BV een VOF op?

rechtspersonen

De rechtspersonen sluiten dan met de andere vennoot of vennoten de VOF overeenkomst. Daarmee is de VOF opgericht. Als bestuurder van de rechtspersoon sluit je dan namens de rechtspersoon de VOF overeenkomst. Je kan dus bijvoorbeeld met twee BV’s samen één VOF oprichten.

Via jouw positie als bestuurder in de BV stuur je de rechtspersoon en daarmee ook het beleid van de VOF.

Waarom een VOF?

Door het aangaan van een VOF kan je vrij gemakkelijk met een andere onderneming samenwerken. Dat doe je bijvoorbeeld dan voor een bepaald project of als alternatief voor een ingrijpende fusie of overname. Daarnaast heb je zelf (niet de BV!) op deze manier extra bescherming tegen aansprakelijkheid. Een vennoot in een VOF is namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen van de VOF. Als bestuurder van een BV ben je daartegen meer beschermd, omdat je dan namelijk niet zelf persoonlijk hoofdelijk aansprakelijk bent.

Veel gebruikte praktijkvoorbeeld: bouwcombinaties. Verschillende bouwbedrijven starten samen een VOF om een bouwproject uit te voeren. Zo ontstaat er een aparte organisatie met boekhouding voor het project. Dat is bijvoorbeeld handig omdat de VOF dan zelfstandig BTW kan afdragen.

    e-boekhouden

    is een dienst van Notarian

    Je winkelwagen