Wat zijn alternatieven voor de VOF?
In plaats van een VOF kan je CV of maatschap oprichten. Het is afhankelijk van wat je wilt gaan doen en op welke manier. Een ander alternatief voor de VOF is een BV. De keuze voor je ondernemingsvorm is bepaald door risico, aantal compagnons en natuurlijk de fiscus.
- Alternatief voor een VOF
- Maatschap in plaats van VOF
- Een CV als alternatief
- BV in plaats van een VOF
- De Coöperatie als alternatief
- Naar de Notaris
Alternatief voor een VOF
In een VOF ga je met minimaal twee vennoten een onderneming drijven. Jullie voeren samen opdrachten uit. Het is een flexibele rechtsvorm waarvoor je niet langs de notaris hoeft. Jullie kunnen het vennootschapscontract zelf vormgeven. Maar wat als de constructie van de VOF net niet past bij hetgeen je wilt gaan doen, wat zijn de alternatieven?
Maatschap in plaats van VOF
Naast de VOF heb je de maatschap. In een maatschap voer je samen een beroep uit. Zoals een tandartsenpraktijk, een advocatenkantoor of een fysiopraktijk. Ook hier kiezen de maten wat zij inbrengen. Dit kan geld zijn of arbeid, maar bijvoorbeeld ook een bedrijvenpand waar de activiteiten verricht zullen worden. Juridisch gezien is er bijna geen verschil tussen een maatschap en een VOF. Het belangrijkste verschil is dat de maten beroepsmatig persoonlijk aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld: iedere advocaat in een maatschap is persoonlijk verantwoording verschuldigd aan de tuchtrechter.
Een CV als alternatief
Een commanditaire vennootschap (CV) is een bijzondere vorm van ondernemen, die lijkt op een VOF. In de CV zijn er ook minimaal twee vennoten. Een beherende vennoot en een stille vennoot. De beherende vennoot zorgt voor het dagelijkse bestuur. De stille vennoot brengt alleen geld in, en voert dus niet de werkzaamheden uit. Het is dus eigenlijk een soort VOF, maar dan met vennoten die niet werken in de zaak.
BV in plaats van een VOF
Naast de VOF, CV en maatschap kan je ook voor een BV kiezen. Een BV kan je al in je eentje oprichten. Het grootste verschil is dat de BV een rechtspersoon is. Dat houdt in dat je niet met jouw privé vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de BV. Daarnaast is een BV formeler en verbonden aan meer regels dan de VOF. De BV wordt opgericht door een notaris en heeft statuten. Deze statuten kunnen alleen bij de notaris worden gewijzigd.
Lees ook: Wat is het verschil tussen een VOF en BV?
De Coöperatie als alternatief
Ben je met veel personen (meer dan zes bijvoorbeeld)? Dan zou je ook een coöperatie op kunnen richten. Dat is een rechtspersoon. De leden van de coöperatie zijn allemaal zelfstandig ondernemer. Samen delen zij de kosten en doen bijvoorbeeld aan marketing. Naar buiten kan je dan één groot bedrijf zijn. De coöperatie bestaat al eeuwen in Nederland. De leden van een coöperatie kunnen zelfstandigen zijn, maar ook rechtspersonen zoals een BV. Je kan dat ook mengen.
Naar de Notaris
Voor een BV of een coöperatie moet je naar de notaris. Deze twee ondernemingsvormen zijn een rechtspersoon. Die kan je uitsluitend oprichten via de notaris. Een rechtspersoon oprichten doe je dan bijvoorbeeld snel en voordelig via onze zuster DoeHetZelfNotaris.nl