is een dienst van Notarian

Vennoot ziek

Vennoot ziek

Wat als een vennoot in de VOF ziek wordt?

Je kan van tevoren afspraken maken in het vennootschapscontract voor het geval een vennoot ziek wordt. Daarin leg je vast of de zieke vennoot een deel van de winst krijgt tijdens ziekte, en wie hem gaat betalen. Als er niets is vastgelegd kan de continuïteit van de VOF in gevaar komen.

Vennoot ziek

In de wet is niet veel geregeld voor een vennootschap onder firma (VOF). Er is in ieder geval niets geregeld voor het geval een vennoot ziek wordt. Daarom is het belangrijk dat de vennoten zelf duidelijke regels opstellen. Dit kunnen zij mondeling doen, maar ook in een vennootschapsovereenkomst. Het voordeel van een schriftelijke overeenkomst is dat er achteraf geen discussie over kan ontstaan.

Als ondernemer heb je geen werknemersverzekering zoals de WW. Als je tijdelijk niet kan werken moet je hier zelf iets voor geregeld hebben, zoals een verzekering. Die verzekeringen zijn kostbaar en dus laten veel zelfstandigen die maar zitten. Maar als één van de vennoten langere tijd ziek is of niet in staat is om te werken, kan je met het bedrijf ook in de problemen komen.

Afspraken tussen vennoten

Brief

De vennoten moeten onderling afspraken maken over hoe ze moeten handelen als een van hen ziek wordt. Denk hierbij aan afspraken als:

 • Krijgt de vennoot doorbetaald tijdens ziekte, en wie gaat dat betalen;
 • Heeft de zieke vennoot recht op een deel van de winst tijdens ziekte;
 • Spreek af of jullie je verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid;
 • Na hoeveel maanden ziekte besluiten jullie de VOF op te heffen.

Deze onderwerpen kan je beter van te voren bespreken, op het moment dat jullie de VOF oprichten. Als er niets is geregeld kan dit voor problemen zorgen tussen de vennoten, maar ook voor de continuïteit van de VOF. Dit kunnen jullie voorkomen door een goed vennootschapscontract op te stellen.

Je kan het vennootschapscontract ook opstellen nadat jullie zijn begonnen met de VOF. Wij noemen dit het formaliseren van de VOF.

  Heeft onze uitleg je verder geholpen?

  e-boekhouden

  is een dienst van Notarian

  0
  Je winkelwagen