is een dienst van Notarian

4 voordelen van een VOF oprichten?

4 voordelen van een VOF oprichten?

Wat zijn de voordelen van het oprichten van een VOF?

Een VOF is een eenvoudige rechtsvorm en makkelijk zelf op te richten. Je hoeft niet langs de notaris, wat al een hoop kosten scheelt. Daarnaast kunnen de vennoten zelf een contract opstellen, wat veel vrijheid geeft.

VOF oprichten

Een vennootschap onder firma (VOF) start je met minimaal twee vennoten. Maar het kan ook met meer vennoten. Deze vennoten richten de VOF op om samen te werken in een onderneming. De vennoten brengen iets mee in de VOF. Dat kan een geldbedrag of arbeid zijn, maar ook goederen, zoals een bedrijfsauto of gereedschap. Hier zit geen minimum aan, het is dus niet verplicht om een bepaalde waarde in te brengen. De vennoten bepalen gezamenlijk wie wat inbrengt.

De wettelijke regeling voor de VOF is te vinden in artikel 14 en verder van het Wetboek van Koophandel.

Het oprichten van een VOF heeft voor- en nadelen, deze zijn hieronder te vinden.

Voordelen van een VOF oprichten

VOF oprichten

Een VOF oprichten heeft meerdere voordelen.

 • Je kan de VOF helemaal zelf oprichten. Je hoeft hiervoor niet langs een notaris, advocaat of jurist. Dat scheelt een hoop in de kosten. De VOF moet wel zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook dit is eenvoudig zelf te regelen.
 • Je kan zelf invulling geven aan het VOF contract. Hier zijn geen wettelijke eisen aan gesteld. In het contract neem je bijvoorbeeld op wat jullie samen gaan doen, wie wat inbrengt, hoe de werkzaamheden zijn verdeeld en wat er gebeurt als jullie de vennootschap opheffen.
 • Voor een VOF geldt geen minimumkapitaal. Dit maakt de VOF dus perfect geschikt voor startende ondernemers.
 • De inbreng kan per vennoot verschillen. Zo kan de ene vennoot geld inbrengen en de andere vennoot arbeid. Of zaken om de werkzaamheden uit te voeren. Dit maakt dat de VOF makkelijk toegankelijk is.

Nadelen van een VOF

Naast deze voordelen heeft het oprichten van een VOF ook een aantal nadelen.

 • De VOF heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dat houdt in dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor de eventuele schulden die ontstaan.
 • Er is in de wet weinig geregeld over de VOF. Als je geen goed contract hebt voor de vennootschap en er ontstaan problemen, dan biedt de wet geen bescherming. Daarom is het van belang om een goed contract op te stellen.

Conclusie

Een VOF heeft in de meeste gevallen meer voordelen dan nadelen. Als je net start met ondernemen en dit samen met iemand wil doen is een VOF een goede manier. Zodra de VOF groter wordt, bijvoorbeeld doordat deze meer of grotere opdrachten krijgt of als er steeds meer vennoten deelnemen komen er meer risico’s naar voren. Zoals voor de aansprakelijkheid. Dan kan het beter zijn om een BV op te richten. Een BV heeft namelijk rechtspersoonlijkheid. In een BV zitten aandeelhouders. Deze aandeelhouders zijn dan niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de BV. Lees ook: Verschil tussen VOF en BV.

Wil je goed van start gaan met jouw VOF? Wij hebben voor jou een VOF contract opgesteld waar alle belangrijke afspraken in zijn opgenomen.

  Heeft onze uitleg je verder geholpen?

  e-boekhouden

  is een dienst van Notarian

  Je winkelwagen