Hoe zit het met de aansprakelijkheid in een VOF?
De VOF is geen rechtspersoon, de vennoten zijn persoonlijk aansprakelijk.
- Algemene aansprakelijkheid
- Keuze is niet aan jou
- De VOF en de betaling van personeel
- Aansprakelijk voor belastingschulden VOF
- Interne aansprakelijkheid
- Algemene voorwaarden en verzekeren
- Dan maar een BV?
Algemene aansprakelijkheid
Jullie zijn een VOF. Dat wil zeggen dat jullie naar buiten zaken doen als een eenheid, namens de VOF. De overeenkomsten die de VOF aangaat moet de VOF nakomen. De VOF zal worden aangesproken op nakoming. Dat zal in de praktijk eerst een brief zijn en daarna een ingebrekestelling. De VOF moet nu nakomen, de overeenkomst uitvoeren. Als je dat niet doet, dan kan de overeenkomst ontbonden worden. In dat geval kan ook aansprakelijkheid ontstaan. Ook kan iemand nakoming vorderen met een dwangsom. In al deze gevallen is eerst de VOF aan zet. Daarna ontstaat hoofdelijke aansprakelijkheid van ieder van de vennoten. Ook al ben jij helemaal niet degene die deze overeenkomst normaal voor de VOF zou uitvoeren.
Ook als jouw partner buiten zijn bevoegdheden handelt ben jij nog steeds aansprakelijk. Daarover schreven wij een apart artikel.
Keuze is niet aan jou
De tegenpartij heeft de keuze wie zij aansprakelijk stelt. Dat wil zeggen dat over het algemeen een schuldeiser drie vorderingen kan indienen. Tegen de VOF en tegen ieder van de twee vennoten van de VOF. Iedere partij in de VOF is hier aansprakelijk voor 100% van de vordering. Zijn er meer dan twee vennoten, dan zijn er dus ook meer partijen aansprakelijk.
Hoe iemand een VOF moet dagvaarden leggen we in een apart artikel uit.
De VOF en de betaling van personeel
De VOF kan personeel aannemen. Die verplichting gaat de VOF aan en daarmee gaan de gezamenlijke vennoten die verplichting aan. Dat wil zeggen dat als de VOF failliet gaat of er een achterstand is op de loonbetaling iedere vennoot aansprakelijk is voor die schuld. De Hoge Raad heeft dit nadrukkelijk zo bepaald in 2019. Het gevolg is dat het UWV bij een faillissement in de rechten van de werknemer treedt.
Een voorbeeld: de VOF heeft tien personeelsleden heeft en twee vennoten. Bij het faillissement staan nog twee maanden salaris open. Ieder van deze vennoten is voor 100% aansprakelijk voor die schuld. Alsof er dus geen VOF was, maar je zelf die mensen in dienst hebt genomen.
Aansprakelijk voor belastingschulden VOF
Ieder van de vennoten is hoofdelijk aansprakelijk voor de belastingschulden. Bedenk dat iedere vennoot aansprakelijk is voor de afdracht van de BTW en de boete als deze te laat wordt betaald.
Interne aansprakelijkheid
Onderling zijn de vennoten wel aansprakelijk. Dus vennoot A kan wel vennoot B aanspraken voor de schuld. Hiervoor is een goed VOF-contract wel erg verstandig. In het voorbeeld zou de ene vennoot die alle achterstallige lonen heeft betaald, de andere vennoot voor 50% aan kunnen spreken.
Algemene voorwaarden en verzekeren
De beste remedie tegen aansprakelijkheid zijn algemene voorwaarden. De VOF kan algemene voorwaarden hanteren. Gebruikelijk is bijvoorbeeld om daarin de aansprakelijkheid te beperken tot 1x of 2x de waarde van de opdracht. Zo kan de schade bij een overeenkomst niet teveel oplopen.
De andere optie is om de VOF te verzekeren. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de aanspraken voor de VOF. een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk onmisbaar voor iedere onderneming.
Dan maar een BV?
De BV is wel een rechtspersoon. Op het punt van de aansprakelijkheid is dat een verbetering. Hier is namelijk uitsluitend de BV aansprakelijk en niet de vennoten. Dat is anders als de bestuurder bewust onrechtmatig blijkt te handelen. Dan ontstaat alsnog namelijk persoonlijke aansprakelijkheid. Richting de fiscus kan die relatief snel ontstaan.