is een dienst van Notarian

5 Stappenplan VOF oprichten 39.-

Simpel stappenplan: Hoe richt ik VOF op?

stappenplan VOF

Welke keuzes moet je maken om een VOF op te richten? Hoe richt ik een VOF op? Neem samen met de andere vennoten de vragen in dit simpele stappenplan VOF even door. Daarna kan je eenvoudig en snel de vragen op het formulier beantwoorden. Vervolgens maakt onze software een perfect VOF contract op maat voor jullie. Die VOF overeenkomst kunnen jullie ondertekenen en goed bewaren.

 1. Doel VOF

  Omschrijf nauwkeurig het doel en activiteiten van de vennootschap. Begin bijvoorbeeld met: het uitoefenen van een bouwbedrijf. Voorkom dat bepaalde handelingen buiten het doel van vennootschap vallen. Als je alleen loodgieter opschrijft, maar je doet ook installatiewerk, schrijf dat er dan bij. Als een vennoot buiten de doelstelling van de VOF handelt, is hij namelijk persoonlijk aansprakelijk. Formuleer de doelstelling ook niet te ruim. Dan kan een van de vennoten de vennootschap binden, zonder dat deze handeling binnen het ‘eigenlijke doel’ van de onderneming valt.
  Onze juristen kunnen jouw doelstelling nakijken. Zo helpen wij jou met de juiste formulering. Jij vult een eerste versie in en dan is er een knop waarmee je ons dit kunt laten nakijken.

 2. Inbreng

  Omschrijf nauwkeurig ‘wie wat inbrengt’. Is dat vermogen, arbeid, goederen of het genot van een kantoorruimte? Let goed op dat in het contract precies omschreven is wat er daadwerkelijk wordt ingebracht. De inbreng helemaal bij de start zet je op een aparte bijlage. Die komt dan later bij de overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een busje of gereedschap.

 3. Samenwerken

  De VOF is natuurlijk opgericht om samen te werken. Jullie willen samen opdrachten binnen halen. Dat wil zeggen dat jullie sommige zaken op papier moeten zetten.

  – Is er een maximum bedrag waarvoor één vennoot kan tekenen? Bijvoorbeeld dat alle contracten boven een bepaald bedrag de handtekening van alle vennoten moeten hebben. Zet je hier bijvoorbeeld duizend euro, dan kan één vennoot de VOF binden voor duidend euro. Is het contract meer waard, dan moeten jullie samen tekenen.
  – In ons contract gaan we er al van uit dat voor alle bijzondere besluiten alle vennoten moeten tekenen. Bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel of het starten van juridische procedures. Dat zijn alles besluiten die de VOF langer kan binden.

 4. Financiën en Jaarstukken

  De manier waarop de winst, verliezen en rente verdeeld worden over de vennoten. Verdienen zij allen even veel? Het is niet toegestaan dat een van de vennoten alle winst opstrijkt. Dit moet verdeeld worden evenredig aan de inbreng. Maar je kunt wel op voorhand hier een afspraak over maken. 50/50 of 60/40 etc.
  Je kunt ook regelen hoe lang het eerste boekjaar gaat duren. Het is meestal een kostenbesparing om het eerste lopende jaar bij het volgende complete jaar te voegen.

 5. Maandelijkse geld opnemen

  Bij een VOF heb je geen loon. Je bent ondernemer dus jouw inkomen bestaat uit de opbrengsten minus de kosten. Wat exact de winst van een onderneming is stel je jaarlijks vast. In de tussentijd moet je natuurlijk wel gewoon leven en eten. Daarom spreken jullie een maandelijks voorschot af. Het voorschot moet niet te hoog zijn, het is immers een voorschot op de winst. De VOF moet het kunnen betalen. Aan het einde van het jaar stellen jullie de winst over het hele jaar vast. Daarna bekijken jullie hoeveel je nog tegoed hebt, of dat je mogelijk moet terugbetalen.
  Houd bij de bepaling van de liquiditeit ook rekening met de BTW-plicht van de VOF.

Vervolgstappen oprichten VOF

Na het opstellen van de VOF overeenkomst gaan jullie de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Meestal moet je in persoon langskomen. Met die inschrijving krijg je automatisch een BTW-nummer. Ook kun je nu een bankrekening openen. Let wel op, daar kan behoorlijk wat tijd mee gemoeid zijn (maanden!). Jullie kunnen de eerste opdrachten aannemen, ook al heb je nog geen bankrekening. Dan stuur je de facturen gewoon tijdelijk met een van jullie eigen bankrekeningnummers. Houd direct vanaf het begin de facturen bij. Zo kun je namelijk ook de kosten van dit contract al opvoeren als bedrijfskosten, die zijn aftrekbaar!

is een dienst van Notarian

0
Je winkelwagen