is een dienst van Notarian

4 Stappenplan maatschap 39.-

4 Stappenplan maatschap 39.-

Gratis stappenplan oprichten maatschap

stappenplan maatschap

Wij helpen je graag met het oprichten van een maatschap. Neem samen met de andere maten de vragen in dit stappenplan maatschap door.

Daarna kan je eenvoudig en snel de overeenkomst aanschaffen en doornemen. Dat contract kunnen jullie dan ondertekenen en bewaren.

Maatschap oprichten

 1. Doel maatschap

  Omschrijf nauwkeurig het doel en activiteiten van de maatschap. Begin bijvoorbeeld met: “het uitoefenen van een tandartsenpraktijk”. Voorkom dat bepaalde handelingen buiten het doel van de maatschap vallen. Als een maat buiten de doelstelling van de maatschap handelt, is hij namelijk persoonlijk aansprakelijk. Formuleer de doelstelling ook niet te ruim. Dan kan een van de maten, de maatschap binden, zonder dat deze handeling binnen het ‘eigenlijke doel’ van de onderneming valt.
  Het schrijven van een goede doelstelling kan lastig zijn. Stuur jullie doelstelling aan ons toe en dan beoordelen onze juristen die gratis. Wij sturen binnen enkele dagen een gecontroleerde en mogelijk aangepaste doelstelling toe.

 2. Inbreng

  Omschrijf nauwkeurig ‘wie wat inbrengt’. Is dat vermogen, arbeid, goederen of het gebruik van een kantoorruimte? Let goed op dat in het contract precies omschreven is wat er daadwerkelijk wordt ingebracht. De inbreng, bij de start van de maatschap, zet je op een aparte bijlage. Die voegen jullie dan later bij de overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een kantoor of medische apparatuur.

 3. Samenwerken

  De maatschap is gericht op het samen delen van de winst en bepaalde goederen. Jullie willen samen opdrachten binnen halen. Dat wil zeggen dat jullie sommige zaken op papier moeten zetten.
  Is er een maximum bedrag waarvoor één maat kan tekenen? Bijvoorbeeld dat alle contracten boven een bepaald bedrag de handtekening van alle maten moeten hebben. In ons contract gaan we er al van uit dat voor alle bijzondere besluiten alle maten moeten tekenen. Bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel of het starten van juridische procedures. Alles dat de maatschap langer kan binden.

 4. Financiën en jaarstukken

  De manier waarop de winst, verliezen en rente verdeeld worden over de maten. Verdienen zij allen even veel? Het is niet toegestaan dat één van de maten alle winst opstrijkt. Dit moet verdeeld worden evenredig aan de inbreng. Maar je kan wel op voorhand hier een afspraak over maken. 50/50 of 60/40 etc. Je kan ook regelen hoe lang het eerste boekjaar gaat duren. Het is meestal een kostenbesparing om het eerste lopende jaar bij het volgende complete jaar te voegen.

is een dienst van Notarian

Je winkelwagen